"Responsive design"
&
"mobile first"

Responsive design och mobile first

Responsive design och mobile first – entreprenör sverige

- två begrepp som ofta blandas ihop
Vad är egentligen skillnaden mellan Responsive design och Mobile first?
organize photos
Responsive design och mobile first

Responsive design började användas när “smart phones” etablerade sig på marknaden för många år sedan. Tidigare skapades bara en design- för datorer och stora skärmar. Idag har vi alla möjliga skärmstorlekar för datorer, tablets och mobiler. Det gör att vi måste tänka på vilken enhet användaren surfar med och anpassa designen utefter den, att vi ger besökaren en optimerad och användarvänlig upplevelse oavsett vilken enhet som används.

Responsive design innebär alltså att använda datorn som utgångspunkt i skapandet av en webbplats. Därefter används samma design men den anpassas för ex. tablet och mobil.

Mobile first under de senaste åren har mobilanvändandet exploderat. Datorer och tablets används fortfarande, men i lite andra syften än tidigare och i allt mindre utsträckning. Mobilen är numera den primära enhet som används för att besöka webbplatser. Mobile first innebär därför att man använder mobilen som utgångspunkt när en webbplats skapas. Först därefter designas versioner för tablets och datorer.

DigitalWebbyrå

Mobile first- strategin innebär att se över innehåll och delar som behöver anpassas. Exempelvis att inte ha för långa och krångliga texter eller för mycket rörig grafik. Enkelhet, god struktur, intressant och kortfattad text, snabb laddningstid och mycket mer bidrar till en användarvänlig upplevelse. Att leverera en makalös upplevelse på mobil för dina besökare är idag oerhört viktigt och kommer definitivt att bli än mer nödvändigt i framtiden.

Dela den här artikeln

Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
E-post
Share on pinterest
Pinterest
Share on twitter
Twitter